“ Deri Eşyalarla Ünlenen Guccio Gucci'nin hayatı ve moda dünyasına kattıkları... ”
Deri eşyalarıyla ünlenen ve dünya markalarından biri olan GUCCI nin kurucusu olan Guccio GUCCI, 1881 yılında zanaatkar bir babanın oğlu olarak doğdu. Babasının şapka yapım şirketi iflas edince Londra’ya giden Guccio GUCCI, elit insanların uğrak yeri olan Savoy Oteli’nde çalışmaya başladı. 1. Dünya Savaşı sona erdikten sonra deri ürünlerinde uzmanlaşan bir deri firmasında çalışmaya başladı. Firma sahibi Franzi, deri işlemeciliğine dair her şeyi Guccio’ya öğretti.
Guccio GUCCI, Londra’da edindiği tecrübeyi ve İngiliz asaletinin ince estetik duygusunu ve deri işlerindeki yeteneğini birleştirerek 1921 yılında Floransa da deri çanta ve valiz sattığı ilk dükkanını açtı. 1930’lu yıllarda binicilik temalı akımlardan ve İngiliz asilzadelerinden etkilenen Guccio, o dönemde ürettiği deri eşyalarla uluslar arası bir üne ve başarıya ulaştı.
1940’lı yıllarda yaptığı dahiyane tasarımlarla, ürettiği çantalar kraliyet ailesinin bile favorisi oldu. İtalya’nın faşist diktatör rejimi dönemlerinde malzeme eksikliğiyle karşılaşınca dehasını bu noktada göstererek “bambu çanta”yı yarattı. Günümüzde bile hala kullanılan bambu saplı deri çanta ve bambu çanta GUCCI’nin simgeleşen ürünlerinden birisi haline gelmişti. Guccio GUCCI, klasik sayılan ürünlerini 1950’li yıların başında tasarladı.
1953 yılında Guccio GUCCI’nin ölümüyle şirket yönetimini 3 oğlu devraldı. Paris, Beverly Hills, Londra ve tokyo gibi önemli merkezlerde mağazalar açarak 1950’li yıllarda GUCCI zengin ve ünlü insanlara hitap eden elit bir marka haline gelmişti.
GUCCIO GUCCI sonrasında GUCCI markası:
1960’lı yıllarda ise Grace Kelly, Audrey Hepburn gibi ünlülerin GUCCI ürünlerini kullanmasıyla birlikte GUCCI markası dünya jet sosyetesinin “Şık” kavramıyla eşdeğer hale geldi.
1982 yılında GUCCI halka açık bir limited şirket oldu. 1990’lı yıllarda ise kadın giyiminden sorumlu moda tasarımcısı olarak işe başlayan yakışıklı tasarımcı Tom Ford sayesinde tekrar bir atağa geçilmiş ve ürünler küresel pazara tekrar sunulmaya başlanmıştı. Tom Ford GUCCI için 4 sene çalıştıktan sonra 1994 de baş tasarımcılığa yükseldi ve başarılı tasarımcı GUCCI’yi yine “şık ve kaliteli” kavramının en tepesine yerleştirdi. Tasarladığı yüksek sivri topuklar ve metal eklentilerle modaya yeni bir nefes getiren Tom Ford ipek parçalı jarse elbiselerle de kendi tarzını benimsetmeyi başardı.
1999 yılında GUCCI, Pinault-Printemps-Redoute (PPR) ile stratejik bir ittifak kurdu ve böylece tek markalı şirketten çok markalı bir gruba geçiş yaptı.
2004 yılında Fransız PPR neredeyse hisselerin tamamını satın aldı. Dünya çapında 425 mağazaya ulaşan GUCCI dünyanın en büyük ve prestijli modaevlerinden biridir.