Giyim Tarzları ve Moda Akımları Nelerdir?
“ Giyim tarzları ve isimleri hakkında detaylı bilgi, moda akımları hakkında moda tarihinden günümüze gelen giyim akımları, giyim stilleri ve çeşitleriyle ilgili öğrenmek istedikleriniz... ”
Giyim Tarzları ve İsimleri
Giyim ve moda sektöründe birçok farklı giyim stilleri bulunmakta. Asırlardır insanlar belli stillerde giyindiler ve önce elit kesimde ve yöneticilerde başlayan belli giyim tarzlarını zamanla diğer insanlarda benimsemeye ve takip etmeye başladı.
20. yüzyıldan sonra da giyim ve moda hızla değişmeye ve gelişmeye başladı. Birçok moda akımı yaratıldı ve insanlar hangi tarzı sevdilerse onu takip etmeye başladı. İşte son yüzyıllarda ve özellikle 1900 yılından sonra gelişen giyim stilleri ve isimleri aşağıda birçok maddede belirtilmiştir. Yazı hakkında detaylı bilgi için linki tıklayıp bahsedilen giyim tarzları ya da moda akımları ile ilgili ayrıntılı bilgi öğrenebilirsiniz.
- Alternatif giyim tarzı- alternatif moda: Birçok farklı alt kültür modanın birleşimiyle oluşan özgün sokak modasına denir.
- Androjen giyim tarzı: Kadınların erkek kıyafetleri içine girmesidir.
- Askeri giyim tarzı: Askeri giyim denilince akla ilk gelen koyu asker yeşili kıyafetler, kamuflaj desenlerdir.
- Avantgart giyim tarzı: Pratik ve günlük yaşamda giyilebilir olmayan ancak sıra dışı malzemelerden farklı, yaratıcı ve sanatsal kıyafetler olarak hazırlanan ürünleri temsil eder.
- Bohem giyim tarzı: Bu akımın asıl çıkış noktası giyim için harcayacak çok parası olmayan, güzel görünmekten ziyade rahatlığa önem veren kişilerdi. Salaş ve derbeder bir tarz olarak ortaya çıkmıştır. Derbeder, yarının düşünmeden yaşayan, tasasız bir yaşam şeklini benimseyen kimse ya da toplulukların rahat ve salaş giyim şeklidir.
- Casual/günlük giyim tarzı:Resmi olmayan, gündelik, rahat, spor giyim dediğimiz günlük giyim tarzıdır.
- Dramatik giyim tarzı: Gelenekselliğin aksine her zaman, moda olduğu bariz bir şekilde ortada olan kıyafetleri giymeyi seven kişilerin giyim tarzıdır.
- Edgy/sinirli-huysuz giyim tarzı: Modada kışkırtıcı ve dikkat çekerek giyinmeyi sevenlerin yarattığı bir stildir.
- Eklektik giyim tarzı: Farklı tarzlardan zıt parçaların ve birbirine uyumu olmayan modellerin ve renklerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan karma moda tarzına denir.
- Elegant giyim tarzı: Elegant kelime anlamı olarak “zarif, ince, nazik, kibar” demek. Modada ise “zarif, titiz, düzenli, kaliteli” bir duruşu ifade eder.
- Feminen giyim tarzı:Feminen kelime anlamı olarak “kadınsı” demektir. Feminen giyim tarzı ise kadınsı hatları vurgulayan giyim stili için kullanılmaktadır.
- Fütüristik giyim tarzı: Türkçe karşılığı “uzgörü” olan Fütürizm, İngilizcedeki “future” (gelecek) sözcüğünden türemiş bir düşünce akımının modaya yansımasıdır.
- Glamorous/göz alıcı giyim tarzı:70'li yıllara ortaya çıkan ışıltılı, göz alıcı, dikkat çekici ve gösterişli bir giyim tarzını temsil etmektedir.
- Gotik giyim tarzı: Orta çağın karanlık, gizemli, egzotik ve karmaşık yönlerinin ön plana çıktığı bir moda akımı olan “gotik moda” punk akımının hafiflediği 70 ve 80’li yıllarda popüler olmuştur.
- Grunge giyim tarzı: Rahat ve umursamaz bir tarzı da ifade eden grunge giyim tarzı oduncu gömleği ile kendini belli eder diyebiliriz.
- Hip-hop giyim tarzı: Hiphop Giyim Modası New York, Los Anglese, Chicago, San Fransisco, Detroit gibi Afrika-Amerika gençliğinin ağırlıklı bulunduğu bölgelerde ortaya çıkan bir moda akımıdır.
- Hipster giyim tarzı: Hippiler 60lı yıllarda popüler olan ve bohem bir yaşam tarzını benimseyen kişilerden oluşur. Hipsterlar ise 1990lardan sonra etkin olan daha modern, teknolojiyi ve trendleri takip eden ve yeni nesil hippilerdir.
- Hippi giyim tarzı: Hippi modası “çiçek çocuklar” olarak bildiğimiz 60lı yılların gençleri tarafından yaratılan bir moda akımıdır. Hippiler 60lı yıllarda popüler olan ve bohem bir yaşam tarzını benimseyen kişilerden oluşur.
- Holografik giyim tarzı: Cdlerin üzerinde gördüğümüz yanar döner ışık oyunlarının moda sektörüne sıçramasıyla holografik moda isminde yeni bir moda akımı doğmuş oldu.
- Klasik giyim tarzı : Modası geçmeyen, sade ve resmi çizgideki giyim eşyalarının bir arada kullanıldığı giyim tarzıdır.
- Kolej/preppy giyim tarzı: Preppy giyim stili yani kolejli giyim tarzının en belirgin özelliği 15-25 yaş arası gençlere hitap etmesi ve tamamen spor kıyafetlerden oluşması diyebiliriz.
- Kovboy giyim tarzı: Otantik bir tarzdır ve eski batının giyim şeklidir. Yani western filmlerinde gördüğümüz giyim tarzıdır.
- Marjinal giyim tarzı: Toplum içinde sıra dışı denebilecek aykırı görünüşe ve tarza sahip dikkat çekici kişilerin tarzıdır. Saçları, makyajları, giydikleri ve seçtikleri renklerle oldukça dikkat çekic ve farklı bir görünüme sahip kişilerdir.
- Maximalist giyim tarzı: 80’li yılların moda akımı olan maksimalist moda 60lı yıllarda ortaya çıkan minimalist akımın karşıtı olarak sahneye çıkmıştır.
- Maskülen giyim tarzı: Son zamanlarda sık sık duyduğumuz maskülen tarz, erkek kıyafetlerinin kadınsı çizgiler kazandırılarak elde edilmiş bir tarzdır.
- Minimalist giyim tarzı:Moda tarihinde 1960lı yıllarda ortaya çıkan ve sadeliğin, yalın bir stilin hakim olduğu bir moda akımıdır.
- Monokrom giyim tarzı: Siyah ve beyaz birlikteliğinin en güzel örneğidir monokram tarz giyim.
- Modest/mütevazi giyim tarzı : Mütevazi giyimi genellersek eğer şunları söyleyebiliriz: rahat, uzun, kapalı ve sade giyimi ifade eden bir giyim stilidir.
- Pin-up giyim tarzı: Bu tarz gizli bir cazibeyi, romantizmi ve seksapeliteyi ön plana esprili bir şekilde çıkaran bir giyim tarzıdır.
- Punk giyim tarzı: Asi bir duruşu simgeleyen punk giyim tarzı 970’li yıllarda İngiltere’de müzik grubu “Sex Pistols” ile ortaya çıkmıştır.
- Retro giyim tarzı : Geçmişte oldukça moda olan parçaların yeniden moda olmasıdır.
- Romantik giyim tarzı : Kadınsı görünümün kışkırtıcı değildir, sade ve zarif tarzdaki ifadesidir.
- Sofistike giyim tarzı: Farklı alanlarda anlamı değişen bu sözcük moda terimi olarak ise şık, seçkin, farklı gibi anlamlarda kullanılmakta ve “ince bir zevki” yansıtmaktadır.
- Spor giyim tarzı: Genelde rahat ve sade modellerin tercih edildiği günlük giyim tarzlarından birisidir.
- Tomboy giyim tarzı: Bir moda tarzı olarak "tomboy stili" ise erkeksi kıyafetler giyen çekici bayanları temsil ediyor. Ancak ne kadar erkek kıyafeti de giyilse "dişilik" bir şekilde bir yerden kendini öne çıkarıyor.
- Tribal giyim tarzı : Eski kabile desenlerinin günümüzde tekrar kullanılmasıyla ortaya çıkan kabile/tribal desenli kıyafetlerdir.
- Urban giyim tarzı: “Urban” ın sözlük anlamı kentsel demek olup “urban stili” de kentsel moda tarzını ifade ediyor. Ayrıca hip hop modası da urban modası olarak adlandırılıyor.
- Vintage giyim tarzı: Belli bir döneme ve belli bir tasarımcıya ait olan, üretildiği dönemin belirgin izlerini taşıyan, ikonlaşmış kıyafet ve tasarımlara denir.
- Vamp giyim tarzı: Vamp tarzı seksi, davetkar, etkileyici, arzulanan ve tüm bakışları üzerinde toplamayı başarabilen kadınlar için söylenen bir kelimedir diyebiliriz. Aynı zamanda moda dünyasında da şıklık ve çekicilik olarak kullanılmaktadır.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın