1970'li Yıllarda Moda
“ 1970ler modası, 1970'ler türkiye modası, 1970 saç modası, 1970 kısa saç modelleri, 1970 modası, 1970 kıyafetleri, 70'li yılların kıyafetleri, 70 lerin modası, 70 lerin ayakkabı modelleri, 70 lerde moda, 70'ler Kadını ve Moda, 70'ler elbise... ”
70ler Modası
68, 69 gençlik hareketlerinin de getirisiyle 70’ler en çok da gençlerin yıllarıydı. Herkes istediği gibi yaşamak, istediğini yemek, istediğini giymek ve istediği müziği dinlemek istiyordu. Hatta bir kısmı kaos ortamından uzaklaşıp tamamen özgür komün hayatlar yaşamak istiyordu. Hippiler, punklar, skin headler her yanda. Bir yandan sokaklarda hak arayışında olan gençlik, diğer yandan konserlerde ve eğlence/zevk peşinde.
1970lerde kırsaldan şehirlere göçün ve televizyonun da etkisiyle gençler geleneksel yapıdan uzaklaşıp modernleşmeye başlamıştır. Göçün etkisiyle farklı bir tarz olan arabesk tarz daortaya çıkmıştır.
Vietnam Savaşı (1955-1975) karşıtı insanlar –ki onlara hippi deniyordu- çiçeği aşkın, özgürlüğün ve barışın sembolü haline getiriyorlar. Çiçek sembölü artık her yerde. Kıyafet ve aksesuarlarda hep çiçek desenleri ve renk cümbüşü hakim olmaya başlıyor. İşte bu nedenle bu gençlere “çiçek çocuklar” da denilmekte.
Hippiler Fransızca kökenli tasasız, sanatı temel alan rahat yaşam stili anlamında bohem tarzı benimsediler. Bohem tarz 70'li yıllar modasının çıkış noktasıydı. Asi, barış ve sanatsever, tasasız ve bir o kadar asil olan bu moda tarzı aşk ve barış temalı özgürlükçü ve rahat bir tarzdı.
Arabesk ve bohem tarz. Bu iki farklı tarzın yarattığı toplumda haliyle biraz karışıktı. 70’lerde geleneksellik ile modernizm, karmaşıklık ile sadelik kavramları tam bir tezatlık oluşturmuşlardı. Bütün bunlar modayı da karmaşık desenlere doğru itmiştir.
70lerde Kadınlar ve Moda
Belki bir baş kaldırış, belki hippi tarzının izleri, belki yabancı sinemaların etkisiyle kadınlar bu dönemde pek çok tabuyu kırmış ve öncelikle de kıyafetleriyle isyan bayrağını çekmiştir.
70’ler döneminde feminenlik, şimdiye kıyasla fazlaca ileride ve ön plandaymış. Mismini etek ve şortlar, çoğu zaman oldukça yüksek topuklu ayakkabılar, sütun bacaklar ve hiç olmadığı kadar kendine özgüven duygusuyla bağlı seksi kadınların ortalıkta özgürce ve umursamazca dolanmaları dönemin en belirgin özelliklerinden.
İnsanlar ilk defa cinsel açıdan daha özgür oldukları için kıyafetlerinde de daha az tutucular ve vücutlarını sergilemekten çekinmiyorlar. O güne kadar bastırılmış bütün kalıpların dışına çıkmak istiyorlar.
Kadınlar iş yerlerinde diğer dönemlere nazaran çok arttı. Artık çalışan, özgür ve ekomik olarak güçlü kadınlar sahneye çıkmaya başladı. Bu durum kadınların özgüvenini yükseltti ve giyim tarzları da bundan etkilendi. Etekler mini, midi ve maxi olarak farklı boylarda kullanıldı. Maxi elbisesi on yıl boyunca birçok stil ve şekil içinde giyildi.
İnsanlar artık daha rahat seyahat edebiliyor bu yüzden başka kültürlerin kıyafetlerini de beraberlerinde getiriyorlar. Etnik kıyafetler, doğuya özgü kıyafetler bu şekilde ortaya çıkıyor.
Genç erkeklerin traşlı bir yüze ve kısa saçlara sahip olmaları gerektiği kuralı uzun saç ve sakallarla bozuluyor. Kızlarda saçlarını uzatıyor ve çok az makyaj yaparak doğallığı benimsiyorlar.
Giyilen kıyafetler genelde açık ve bol ki bu da özgürlüklerinin simgesi. Bunun yanı sıra bol paça pantolonlar, batik boyalı tişörtler ve şal baskılar da hippie giyim tarzının önemli sembolleri oluyor.
70lerde Moda Tasarımcılar
Diane Von Fursternberg, her kadının gardıropunda önemli bir parça haline gelen wrap/dolamalı elbiseyi tasarladı ve bu elbise günümüzde bile hala çok tercih edilen klasik ve zamansız bir modayı yansıtıyor.
Punk modası cesur, tehlikeli ve rahatsız ediciydi. Giysiler daha koyu ve sert bir görüntü oluşturdu. İngiliz punk vizyonerleri Vivienne Westwood ve Malcolm McLaren ürünlerini ikonik İngiliz modalarına karıştırarak İngiliz modasını bozdular.
70lerin Trend Renkleri
Zengin toprak tonları, kahverengi, bordo, pas, hardal ve avokado yeşili 70lerin en çok kullanılan moda renkleriydi.
70ler Saç Modası
Bu dönemde “Afro”diye adlandırılan kabarık ve küçük kıvırcıklar gençlerin gözdesiydi.
1960’lardaki gibi yüksek krepeli saçlar da en çok tercih edilen saç modelleri arasındaydı.
Katlı kesimler ve kahküller de çok modaydı.
70’lerin saç modellerinde sönük,düz saçlar yoktu.Hep kabarık,hareketli,hacimli,havalı saçlar vardı.
Saç aksesuarı takmakta çok modaydı.Özellikle de saç bandı takmak dönemin klasiklerindendi
70ler Makyaj Modası
70’lerde renkli farlarla abartılı göz makyajları yapılmaya başlanmıştır.Giyilen kıyafetle aynı renkte farlar kullanmak oldukça moda.Özellikle turkuaz mavisi ve fıstık yeşili farlar çok kullanılmakta.
70’lerde de takma kirpik kullanmak çok moda.Kaşlar incecik ve genellikle kalemle çizilmiş.
Kalemle çerçevelenmiş dudaklar ve sedefli rujlar kullanılmış.Özellikle açık pembe,kahve tonları,kırmızı,fuşya renklerde rujlar en çok tercih edilenler arasında.
70ler Ayakkabı Modası
Aksesuarlar;rugan apartman topuklu ayakkabılar en çok kullanılanlar arasında.Özellikle bilekten bağlamalı ayakkabılar tercih edilmiş.Her şeyde olduğu gibi ayakkabılarda canlı renklerdedir.
70ler Çanta Modası
Makyaj çantasını andıran orta yada küçük boylarda el çantaları yada uzun askılı çantalar kullanılmıştı.
70lerin çantaları adeta süet ve renklerin istilasına uğramıştı. Renk renk çantalar kullanıldı o yıllarda. Kumaştan, deriden ya da süetten yapılan püsküllü, uzun saplı çanta modelleri dönemin favorilerinden.
70'ler kadınının önemli aksesuarlarından hasır model çantalaroldukça popülerdi. Hatta moda ikonu Jane Birkin'in çantası olay... Sepet çanta!
70ler Aksesuar Modası
İri küpeler, tasma kolyeler, saça takılan çiçekler, aksesuarlar, kalabalık kolyeler fazlasıyla kullanılan takılar arasında.
Büyük küpe kullanmak çok moda. Küpe olarak en çok büyük halka küpeler takılmış.
Günümüzdeki gibi gömlek üstü kolye takmak çok popüler. Kısa boncuklu yada incili kolyeler tercih edilmiş.
60larda olduğu gbi 70lerde de fular, saç bandı, eşarp oldukça fazla kullanılmış. Kısa minik eşarplar ve fularları görmekte mümkün. Özellikle kıyafetle aynı desende yada renkte saç bantları takmak.
Mini etek ve elbiselerin altına diz altı çoraplar en çok tercih edilenler arasında.
70lerin gözlük modasına gelirsek... Geniş çerçeveli, yüzü kaplayan ve renkli camlı, renkli çerçeveli rengarenk gözlükler. Büyük çerçeveli güneş gözlükleri,kasketler ve şapkalar da 70’lerin popüler aksesuarlarından.
70ler ve Pantolon Modası
1970'lerde günlük giyim olarak ortaya çıkan mavi kotlar her yaşta giyilen ve nihai Amerikan giysisi olarak görülüyordu. Kot pırıltılı, çan altı, geniş paçalı, yüksek belli, işlemeli, süslenmiş, çivili...
Ayrıca yüksek belli pantolonlar da 70lerde çok popüler...
Denim sadece pantolonlarla sınırlı değildi: jean etek, takım elbisesi, yelek, ceket, şapka ve aksesuar her yerde mevcuttu.
70lerde Kumaşlar ve Desenler
Glam veya parıltılı saten, kadife, lurex gibi lüks kumaşlar üretilmeye başlandı.
Desen olarak ise canlı renkler, büyük desenler en çok kullanılanlar arasında. Desen olarak puantiye, baklava dilimi, ekose ve allı güllü desenler en çok kullanılanlar desenler arasında.
70ler Gelinlik Modası
1970lerin gelinlikleri de dönemin genel çizgisinden nasibini almış ve bohem bir havaya bürünmüştü. Gelinlikler genelde uzun kollu, uzun etekli ve sade elbiseleri andırıyordu. Tarlatan çok kullanılmamıştı.
Danteller yine bu dönemde de gelinliklere hakim durumda. Gelin saçları ise uzun ve açık genelde.
70lerin Moda İkonları
Ali Macgraw (bohem bluzlar)
Brigitte Bardot
Jane Birkin
Diana Ross
Cher
Stevie Nicks (eklektik tarz)
Jerry Hall (model)
Farrah Fawcet (aktris)
Bianca Jagger (kürk vemaskülen parçalar)
The Beatles ve Jimy Hendrix te dönemn müzisyenleri ve önemli ölçüde gençleri etkileyen kişilerdi.
70ler Modasının Genel Özellikleri
Hippiler 1960'ların sonlarından itibaren, 70lerin ortalarına kadar sınırsız bir bohem siluetinde gözüküyor. Hint usulü baskılar, etnik stiller, havadar esintili elbiseler ve geniş paçalı pantolonlar çok popülerdi.
İspanyol paça (flared) kumaş pantolonlar ve jeanler dönemin en belirgin parçası diyebiliriz.
Desenli süveterler, jileler, dar bisiklet yaka kazaklar ile birlikte gömlek giymek çok moda. Yakaları uzun, sivri ve kalın manşetli gömlekler çok moda.
Desenli maxi bohem elbiseler ve uzun kollu elbiseler, gömlek elbiseler, anvelop elbiseler, derin v yakalı elbiseler ve bluzlar çok tercih edildi. ayrıca ece elbiselerinde genellikle boyundan bağlamalı, sırt dekolteli elbiseler popülerdi.
Püsküllerde döneme damgasını vuran diğer bir nokta. Püsküllü çantalar, ceketler çok fazla kullanılmıştır.
Fötr şapkalar da zaman zaman asil bir görünüm için zaman zaman da bohem bir stil için tercih edilmişti.
Günümüzde platform olarak bildiğimiz apartman topuk ayakkabılar, botlar ve özellikle uzun çizmeler 70lerin en dikkate değer trendlerinden.
Etnik desenli kıyafetlerin yanı sıra etnik takılarda oldukça çok kullanılmıştı.
Yüksek belli jeanler, kumaş pantolonlar ve kısa şortlar günlük yaşamın en favori parçalarından olmuştu.
Tulumlar da bu dönemde oldukça popüler kıyafetlerdendi.
Düğmeli kısa çan etekler, mini etekler de kadınların özğürlüğünü simgeliyordu ve oldukça yaygın bir trenddi.
Büyük Çiçek Desenler/Çiçek Taçlar çok kullanıldı. Dönemin sembölü "çiçek" ti zaten.
Amerika Yerlisi/ Kovboy Tarzı da bohem tarza olduka uygun olduğu için tercih edilen trendlerden.
Aksesuar olarak büyük tokalı kemerler çok kullanılmıştır.
Gunne Sax için Laura Ashley ve Jessica McClintock gibi tasarımcılar, prairie (çayır) elbisesi olgusunu popülerleştirdiler.
Sahte kürkler çok kullanılmıştı.
Plaj modasında ise mayolar ve bikiniler gittikçe daha da cesur olmaya başlıyor.
Batik, triko, tığ işi unsurları da çok popülerdi.
Hafif bol kesimli beyaz dantel bluzlar, retro desenli düğmeli gömlekler, country (kasaba) tarzı bohem şile bezinden yapılmış bol kesimli etnik desenli bluzlar.
Süet /0lerin en önemli materyallerinden birisi. Süet etekler, çantalar, ayakkabılar ve aksesuarlar çok kullanılmıştır.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın