© Giyim ve Moda

Kış Kumaşları Nelerdir?

Soğuk kış günleri sıcak ve rahat geçirmek için seçtiğimiz ve giydiğimiz kıyafetler çok önemlidir. Kışın hangi kumaşlardan üretilen kıyafetleri giymeliyiz inceleyelim...

Kış mevsiminde giyinmek bir meseledir. Hem hafif hem ince hem de yumuşak olmasını tercih ederiz kıyafetlerimizin. Peki kışın nasıl kumaşları tercih etmeliyiz? Kumaş teknolojisinin gelişmesiyle sağlıklı hammaddenin yerine geçebilecek yeni hammaddeler üretilebiliyor. Bu yüzden yeni kıyafetler seçerken içerik etiketini kontrol etmekte büyük fayda var.

Kalın giysiler yerine birçok katmandan oluşan ince ve sağlıklı malzemeler kullanmak. Çünkü bu ince katmanlar arasında kalan kuru hava tabakası, doğal yalıtım görevi görüyor ve soğuktan koruyor.

İçe giydiğimiz kıyafetler pamuklu veya yünlü kumaşlar veya yün karışımlı kumaşlar kullanılanılarak üretilen; teri emen ve hava alan elbiseler tercih edilmelidie. Dış giyimde ise yağmur, kar gibi dış etmenlerin içeriye geçmesini önleyecek, üzerine düşen yağmur damlalarını içeriye almayacak ve yüzeyinden kayıp gitmesini sağlayacak türde elbiseler tercih edilmelidir. Yani kaban ve mont gibi en üste giyilen giysilerin içerisi yumuşak ve tüylü, dış yüzeyi ise daha düzgün ve suyun akıp gitmesini sağlayacak şekilde olmalıdır. Dış yüzeyler sentetik veya apre işlemi görmüş doğal lifler kullanılan kumaşlardan yapılmalıdır.

Peki hangi hava koşulunda hangi kumaşlar seçilebilir?

Kışın kullanılabilecek kumaşlar şunlardır; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, muline kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercihedilebilir.

Yünler : Yün ağırlıklı kazaklar hem hafif hem de koruyucudur. Yün, doğal bir elyaf olduğundan ıslanana kadar sıcak tutar. Ancak dikkat etmeniz gereken noktalar da var. Terleme sebebiyle alerji yapabilir. Yüksek ısıda yıkarsanız kıyafetleriniz çekip küçülebilir.

Yün kumaş: Soğuk havaların vazgeçilmez kumaşlarının en başında gelir. Yün kumaşlar kullanım açısından da kolaydır. Çok çabuk kirlenmez ve kırışmaz. En önemli özelliği de çok sıcak tutmasıdır. Yün kıyafetinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız elle ve özel deterjanlarıyla yıkanmanız gerekir. Kuruturken de büzerek sıkmamalı ve havlu üzerinde kurtulmalıdır.

Kadife kumaş : Kadife üzerinde uzun tüyleri sebebiyle yoğun ve sıcak tutan bir kumaş çeşididir. Kadife kumaş genelde elbiselerde ve pantolonlarda tercih edilir. Son zamanlarda ise ceketlerde ve üst giyimde ağırlıklı olarak kullanılır.

Tüvit kumaş: En çok cekete ve kaba gibi dış giyim ürünlerine yakışsa da etek, pantolon gibi kıyafetler de üretilmektedir. Çok kullanışlı ve sıcak tutan bir kış kumaşıdır.

Tiftik ve Pertex: Özellikle dış giysilerin dolgu malzemesi olarak kullanılan tiftik, hafif olduğundan insan ısısını iyi saklar. Ancak sadece bu yeterli değil. Pertex de mikrofiber içerikli sağlam iplikle dokunduğundan hafiflik sağlıyor, nemi dışarı atarken rüzgar ve su geçirmiyor.

Sympatex: Sympatex sıkı dokunmuş, rüzgar ve su geçirmeyen sentetik bir kumaş olduğundan cildin hava almasını sağlıyor ve vücuttaki nemin dışarı atılmasını sağlıyor.

Deri : Mamul deri üretiminde kullanılan ham deri yapısı, dokusu, kimyasal bilişimi ve diğer özellikleri kendine has olan doğal bir üründür. Dış giyimde ya da pantolonlarda sık olmamakla beraber elbise ve eteklerde gördüğümüz ve daha çok kışın kullandığımız kumaşlardandır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER