© Giyim ve Moda

Avangart Moda Tasarımcıları

Moda dünyasının sıra dışı ve çılgın tasarımlarını yapan ve çizgileri, bakış açılarıyla sektöre farklılık katan avangart modacılar...

Avangart moda; "yeni, yenilikçi ve en son teknolojiye sahip tasarımları" ifade eder. (daha fazlası için => Avangart moda nedir?)
Moda dünyasında avangart tasarımcılar statükoyu bozan ve moda dünyasının vizyonerleri olarak biliniyorlar.

Avangart Moda Tasarımcılar:

Rick Owens : Deri ceketleri ve unutulmaz, nihilist ilhamıyla tanınan Rick Owens, rahatsız edici olsa da tutarlı görünümlerde gotik ve göz kamaştırıcı olanı birleştiriyor. Amerika doğumlu Rick Owens, Los Angeles'ta yerel bir teknik okulda desen kesme kursu aldıktan sonra, tasarımcı kıyafetlerini yasa dışı bir şekilde kopyalamak için desen kesme işi aldı. Bu asi tavrı, 1994 yılında kendi orijinal çizgisi olan ve adını taşıyan Rick Owens markasından sonra da devam etti.

Thierry Mugler: Thierry Mugler yalnızca seksi uzaylı-şık ürünler olarak tanımlanabilecek tasarımlar yapıyor. Kadın vücuduna güçlü ve neredeyse olağanüstü bir siluet vermek için avangart, üst düzey tasarımlar kullandığı bilinen tasarımcı bazen ürkütücü ama her zaman hayranlık uyandıran tasarımlarının tamamı kadınların güçlenmesi fikrine dayanıyor. Keskin, köşeli çizgiler ve geometrik şekillerden oluşan tasarımlar Mugler elbisesini, onu giyen kadının bir doğa gücü olarak hayal ettiriyor. Onun en parlak dönemi 1980'lerde olmasına rağmen, tasarımları bugün de hala dikkate değer.

Yohji Yamamoto: Japonya, Tokyo'dan avangart bir moda tasarımcısı olan Yohji Yamamoto, avangart terzilikle havalı giysiler üretmesiyle tanınıyor. Aslen hukuk fakültesine giden Yamamoto, mezun olduktan sonra bunun yerine terzi olan annesine yardım etmek istediğine karar vermiş ve kendi hazır giyim şirketini kurarak,  büyük siluetlerle kıyafetler tasarlamaya başlamıştır. Siyah, tasarımcının teknik uzmanlığını sergilediği en sevdiği renktir. Kontrastlarla oynamayı seven Yamamoto, kadın formunu güçlendirmek yerine kadınları koruyor gibi görünen tasarımlar yapmaktadır. Koyu renkli geniş renkler ve yeniden şekillendirilen parçalar modayı daha  çok mimariye benzeyen bir sanat formu olarak görmemize sebep oluyor.

Rei Kawakubo​: Giysileri o kadar hacimli ki, onları giyen modelden fırlıyor gibi görünüyorlar. Tasarımları daha önce hiç görmediğiniz kıyafetlerdir ve Rei Kawakubo’nun avangart tasarımları, giyilebilir soyut sanattan başka bir şey değildir.Ünlüler ve havalı çocuklar tarafından sevilen markası, 1969'da başladığından beri popülerliğini artırdı ve günlük giyinme eylemine benzersiz bir şekilde yaklaştığı için hem ünlüler hem de havalı çocuklar tarafından sevildi. Kesinlikle sektörü sonsuza dek değiştiren en etkili kadın moda tasarımcılarından birisi.

Gareth Pugh: İngiliz tasarımcı Gareth Pugh, Central St. Martins'den bir moda tasarımı derecesi aldıktan sonra Rick Owens'ta staj yaptı. Gotik esintili Rick Owens'ın etkisi açık; Pugh, açık ve karanlık, iyi ve kötü, gece ve gündüz kontrast oluşturan tasarımlarıyla bilinir.İngiliz kulüp sahnesinden etkilenen Pugh’un avangart tasarım anlayışı, sokakta neredeyse giyilemez kıyafetler üretiyor ve moda dünyasında sınırları zorlama konusunda bir üne sahip. Pugh, uzağa bakmaları imkansız olduğu kadar rahatsız edici görünümler oluşturmak için köpük ve elektrik yüklü plastik gibi alışılmadık malzemeler kullanmaktadır. Moda olarak anladığımız şeye meydan okuyor  adeta.

Vivienne Westwood: Şok edici derecede seksi, tarihsel olarak etkilenmiş punk rock tasarımlarıyla tanınan bir İngiliz eksantrikidir. Aynı anda hem güzel hem de biraz sinir bozucu olan kıyafetleri, gözlerinde çılgın bir parıltıyla kendine güvenen çılgın ve cesur kadınlar içindir. Westwood, 1970 yılında Londra'daki efsanevi Kings Road'da Sex Pistol solisti Malcom McLauren ile Let It Rock adlı bir mağaza açtığında dünyayı ateşe vermiş ve moda sektörüne damgasını vurmuştur. Düzen karşıtı bir tasarımcıdır, avangart tasarımları da kışkırtıcıdır ve esaret, fetiş ve Victoriana gibi ilhamlardan yararlanır. Cesur renkler, korseler ve üstü açık şapkalar…

Iris Van Herpen: En genç isimlerden biri olan Iris Van Herpen, fantastik, unutulmaz tasarımlarına hayat vermek için 3D baskıyı kullanan Hollandalı bir moda tasarımcısı. Arnhem Artez Sanat Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra, 3D baskıyı erken benimsemesi, ona erken bir moda dünyası mucidi olarak ün kazandırmış ve sofistike teknikleri ve haute couture kıyafetleri, Paris moda haftası takviminde ona sağlam bir yer kazandırmıştır. Tasarımları, cennet ile yeraltı dünyası, ütopik ve distopik arasındaki ikilemden ilham almaktadır.

Issey Miyake: Savaş sonrası Japonya'da büyüyen Miyake, anavatanından gelen detaylara ve ritüele olan katı dikkati modern spor giyim estetiğiyle birleştirmiştir. Kendine özgü ısıyla mühürleme tekniği ile 1980'lerin sonunda ün kazanmıştır. Giysileri kullanıcıyla birlikte fevkalade geometrik bir şekilde hareket eetmektedir. Günümüzde seri, el yapımı dokunuşlarla boyanmış ipek veya sepetten dokunmuş şapkalarla hoş bir şekilde işlenmiş giysilerle tanınmaktadır. İnsanlar Miyake'yi güzellik, denge ve hümanizmi bir araya getirdiği için seviyor.

Tsumori Chisato: Zanaat ve yeniliğin evliliği ile tanınan bir başka Japon dehası da Tsumori Chisato'dur. Renkleri kullanmayı sever ve kıyafetleri eğlencelidir. Farklı tasarımlarıyla bohem, anlamlı, yenilikçi çalışmaları ile kadının havasız olmadan da kesinlikle güzel olabileceğinin altını çiziyor. Bir avangart tasarımcı için, kullanıcının hayattan daha büyük bir kişiliğe ve uğultulu bir macera duygusuna sahiptir ve bu ruhu tasarımlarına da aktarmaktadır.

Alexander McQueen: Modanın sevilen Alexander McQueen'inden bahsetmeden avangart tasarımcılardan bahsetmek olmaz. Tasarımcı, 2010'da trajik bir sonla karşılaşsa da, sonsuza kadar işkence görmüş bir vizyoner olarak hatırlanacak ve hayal gücünün en derin ve en karanlık kısımlarından ilham alan moda tarihine damhasını vuran özel tasarımcılardan birisidir. 16 yaşında okulu bıraktıktan sonra, Central Saint Martins'de moda tasarımı okumadan önce Saville Row'da çalıştı.  Sonunda, kendi çizgisine başladı ve moda dünyasını ultra düşük katlı “serseri” pantolon gibi teatral gösteriler ve sansasyonel tasarımlarla büyüledi. McQueen’in podyum sunumları çarpıcıydı, cinsel şiddet ve öbür dünya gibi temalar üzerine yorum yapıyordu ve onu ciddi kült takipleri olan en önde gelen moda tasarımcılarından biri yapıyordu. Bugün markası çizgisini devam ettirse de onun yerinin doldurulamayacağı da bir gerçek.

Paco Rabanne: 18 Şubat 1934'te İspanya'nın San Sebastian şehrinde doğan Rabanne ve annesi Balenciaga moda markası Baş Terzisi, 1936'da İspanya İç Savaşı'nın patlak vermesinden kısa bir süre sonra İspanya'dan Paris'e gitti. Mimar olarak eğitim aldıktan sonra ve Givenchy, Dior ve Balenciaga için mücevherler tasarlayan Rabanne, 1965 yılında ilk koleksiyonunu, 12 Çağdaş Malzemelerde Giyilemez Elbiseler'i tasarladı. Hediye veren elbiseler ve gözlükler için sert plastikler, kağıt ve metal gibi malzemeler kullanarak şaşırtıcı derecede modern, Uzay Çağı görünümüne yükselen Rabanne, bu yeni estetiği keşfeden tek tasarımcı olmasa da 1960'ların sonlarının ayırt edici özelliği olan modernliğe doğru hareketin öncüsü kabul edilmektedir.

Viktor & Rolf: Modanın en avangart ortaklıklarından birini oluşturan Viktor Horsting ve Hollandalı Rolf Snoeren, moda dünyasına girmek için 1993'te Paris'e taşınmadan önce Arnhem Sanat ve Tasarım Akademisi'nde bir araya gelmiştir. İlk zamanlarda Viktor ve Rolf, var olmayan Viktor & Rolf Le Parfum kokusunu şişelemek ve pazarlamaktan, 1995'te görünmez ipliklerden sarkan altın giysilerin yer aldığı The Manifestation of Emptiness adlı bir defile yapmaya kadar kavramsallıkları için çok konuşuldu. İkili, markalarını daha da geliştirmek için son yıllarda hazır giyime geçerken, gerçeküstü tasarımları ve farklı yaklaşımlarıyla moda sektöründe bilinmeye değer bir tasarım markası haline getirmiştir.

John Galliano:  Giydiği tuhaf kıyafetlerle modaya ilk ilgisini sağlayan kişi Cebelitarık'ta bir Flamenko öğretmeni olan John Galliano'nun annesiydi ve. 28 Kasım 1960'da doğan Galliano ve ailesi Londra'ya taşındığında o altı yaşındaydı. 1984'te Central Saint Martins College of Art and Design'dan mezun oldu. Moda ifadelerini ve cesur beyanlarını duyuran Galliano, 1997'de Christian Dior'da çalışmadan önce 1995 yılında Givenchy'nin baş tasarımcısıydı. Fantastik tasarımları, tarihten ilham alan koleksiyonları ve modanın teatral yönlerine olan bağlılığıyla Galliano, moda dünyasının en tuhaf tasarımcıları arasında yer almaktadır.

Walter Van Beirendonck: Çağdaş koleksiyonlarıyla belki daha az tanınsa da, on yıllardır modada ve avangart harekette etkili isimlerden birisidir. Antwerp Six'in bir üyesi olan Van Beirendonck’un kreasyonları şüphesiz avangart modanın en renkli olanlarındandır.

Ann Demeulemeester: Bağımsızlığını korumak için büyük markaların başına geçme yaklaşımlarını reddeden Antwerp Six’in bir başka etkili üyesidir. Belçikalı tasarımcı 2013 yılında markasından uzaklaştı, ancak arşiv tasarımları hala moda tarihinde avangart moda olarak önemli bir ağırlık taşıyor.

Tatsuro Horikawa: 2001 yılında Tatsuro Horikawa tarafından başlatılan Julius, bazen "Japon Rick Owens" olarak görülüyor. Markanın koleksiyonları, deri ceketlerden deri çizmelere, dökümlü tişörtlerden dokulu pantolonlara kadar avangart klasiklerle doludur. Pamuk ve deri kullanarak vücudu gizlemek ve hem hacim hem de doku oluşturmak söz konusu olduğunda, çok az marka bunu Julius'tan daha iyi yapmaktadır.

Craig Green: Green, yıllar boyunca endüstri çapında beğeni toplayan kendi adını taşıyan markasını piyasaya sürmeden önce Walter Van Beirendonck'a sadece 33 yaşında staj yaptı. En iyi esaret ceketleri ve sarkan kayışları ile tanınan Green'in kreasyonları benzersiz ve ilgi çekicidir ve kesinlikle heykelsi bir yapıya sahiptir. Diğer avangardistler tasarıma karanlık veya dökümlü bir yaklaşım sergilerken, Green iş kıyafeti silüetlerini yeniden işlemiştir.

Boris Bidjan Saberi:  Saberi'yi ünlü bir tasarımcı yapan şey ayrıntılara gösterdiği özen ve yeniliğe duyduğu açlıktır. Salomon ile yaptığı işbirliği, Fransız outdoor markasının moda çevrelerinde yeni zirvelere taşınmasına yardımcı olmuştur.

Carol Christian Poell:  Poell, 90'ların ortalarından beri aktif ve en çok karmaşık deri giysileri ve akıllara durgunluk veren damla çizmeleriyle tanınan tasarımcıdır. Avusturyalı tasarımcının tasarımları, avangart hareketin bir kategori olarak var olmasına büyük katkı sağlamıştır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER