1980'li Yıllarda Moda
Moda Dünyası1980li yıllarda moda dünyasında neler öne çıktı, hangi tarzlar popülerdi ve 80li yılların moda ikonları kimlerdi? 1980lerde kadın ve moda hakkındaki detaylar...
1980'lere yani moda tarihinin en fazla “aşırılık” hissedildiği ve görüldüğü zamanlarına göz atalım. 1980'ler tarzı moda benzersiz özellikleri ve kalıcı etkisiyle hafızalarda fazlasıyla yer edinmiştir. 80’ler estetik algıların çok zayıfladığı, uyum ve dengenin alt üst olduğu, renklerin karmaşaya dönüştüğü, modellerde zevksizliğin zirvelerine çıktığı yıllar olarak anılmakta günümüzde. Yani 80li yıllar güzel olanın yerini abartıya bıraktığı yıllar da diyebiliriz.
1980lerde Moda Renkler
Öncelikle 1980li yıllardaki genel duruma göz atmakta fayda var. Arjantin’de, Şili’de, Türkiye’de gerçekleşen darbeler, Afrika’nın açlıkla boğuşması, IRA’nın İngiltere’de yükselişi, Filistin sorunu, 60’lı yılların çiçek çocuklarından sona gelen silahlı hareketlerin estirdikleri terör ve kanlı savaşlar… Dünyada böyle bir kaos hüküm sürerken hemen ardından gelen 80’ler, insanların yorgun olduğu, kendilerini politik ve gerçek olandan soyutlayarak korumaya aldığı bir dönemi simgeliyor aslında.
İnsanlar 80lerin kaotik ortamında belki de renklerle ve aşırılıkla kendilerine enerji yüklüyor ve iyi hissetmeye çalışıyordu. 80’li yıllarda özelllikle Avrupa’da ortaya çıkan punk modası tam da bu durumun ifadesiydi işte. Rengarenk saçları, ürkütücü piercingleri, deri pantolonları ve gotik makyajları ile punk gençler aslında neyin yanında bile olduklarını bilmeden tüm dünyaya meydan okuyorlardı.
1980ler Modasının Genel Özellikleri
Kabarıklıkta zirve yapmış saçlar, tozluklar, çeşitli saç bantları, (şimdilerde kızların az buçuk kayış gösterdiği) pantolon içine sokulan kazaklar, rap müzikler, aerobik, vatkası kendinden büyük ceketler, (şu an bizlere çekici gelmeyen) leopar desenli kıyafetler, atari salonu ve devamında birçok şey.
- Tasarımcılar cesurca logolarını tasarımlarının dışına süsledi ve giyim elit statü sembolleri haline geldi.
- Sentetik kumaşlar bu dönemde formdan düşerek demode olmuştur. Bu demodelik, iplik yün ve ipeğin popülaritesini besler. Böylelikle iplik, yün ve ipek tekrar forma girer.
- 1980'lerin fitness patlamasıyla caddede bir moda trendi meydana geldi. Aerobik çılgınlığı ile parlak tayt ve tozluklar ve koşu için giyilen eşofman takımları toplumsal olarak kabul edilebilir hale geldi.
- 1980'li yıllarda püskül ve boncuklarla kaplı gece giysileri, renkli ve cesur makyaj stilleri, vatkalar, büyük kolyeler ve uzun sarkık küpeler dönemin önemli moda parçalarıydı. .
- Çok sayıda pop müzik yıldızı da stil simgeleri haline geldi. Madonna tarafından yaygınlaştırılan dış giyim olarak iç çamaşırı, kadınlar crinolines(tarlatan) ve dantelli büstiyer giyerek sokak modası infüzyonu yaptı.
- Yeni Dalga müziği ve ona karşılık gelen New Romantics tarzı, Londra'daki tasarımcı Vivienne Westwood tarafından daha popüler hale getirildi. Vivienne Westwood, modayı korselerle karşıladı ve daha sonra mini-crini'yi yarattı.
- Diğer taraftan gençleri etkileyen Fame dizisi vardı. Bir sanat ve dans okulunu dekor alan dizi ile taytlar, bol ve rahat t-shirtler, rengarenk tozluklar, saç bantları, eşofman üstleri ve sırt çantaları 80’ler gençliğinin cıvıl cıvıl yönünü yansıtır olmuştu.
1980'li Yıllarda Ayakkabı Modası
Dönemin genç kadınları için en seçkin ayakkabılar, yüksek topuklu, renkli ayakkabılardı. Ta ki Jellies’te ortaya çıkıp; renkli, transparan ve plastik tabanlara sahip ayakkabıları popülerliğe taşıyana kadar.
1980'li Yıllarda Saç Modası
Bu dönemde gençler arasında, film ve müzik dünyasının getirisiyle, oldukça büyük ve eksantrik saç modelleri popüler hale gelmiştir. İçeriğinde, parlatıcı barındıran ve saça, kadınların istedikleri parlaklığı veren, hacim sağlayan, saç köpükleri yaygınlaşmıştır.
Bu yıllarda birçok kadın saç rengini, burgonya ya da kızıla boyamayı tercih etmiştir. Bu dönemlerde, perçemler popülerlik tacını takmış. Uzun perçemlere uygun olması yönünden, tek tarafı uzun küpeler takılmış.
Mullet yani aslan yelesi saç stili, birkaç değişik stilde ortaya çıkar. Ama aslı, saçın uzunluğu yanlardan kısa, arkadan uzun olacak şekilde. Bu saç kesimi genellikle banliyö ve köylerde çalışan erkek kesimleri arasında tutulmuştur. 80’lerde saç modası konusunda, mullet, iş hayatının elit görünümlü baylarında kesimi düzgün, kısa, kadınlarda ise şık ve düz saç stillerinden farklıdır.
Beyaz yakalı bayların saç stilleri yapay, saç çizgisi oluşturmak amacı ile ensenin sıkça tıraş olmasıdır. Bu dönemde kadınların saç şekillerine on yıldan sonra uzun saç stilleri hâkim oldu.
1980'li Yıllarda Makyaj Modası
Bu yılların makyajı abartılı, pembe yeşil ve mavi renklerini barındırırdı. Çoğu kadın porselen bebeklerden özenilen, ışıltılı bir tene sahip olmaya çalışırdı.
Gözlerde ise seçkin bir şekilde mavinin tonları tercih edilirdi. Yoğunluğa eklenen sim ve parlaklıkta farlar göz kapaklarını boylu boyunca kapatırdı. Bu iddialı makyaj kadınlar tarafından, ayrım yapılmaksızın gece gündüz yapılırdı. Buna ek olarak üç renkten oluşan ilginç ve şatafatlı göz makyajları otaya çıkardı.
Dudaklar gözler gibi renk verilmekten geri kalmaz. Hatta baya bir renk verilir ve ortaya rengârenk bir görüntü çıkardı. Dudaklar baz alındığında şeker pembesi, kırmızı, mor ve mavi rujlar kullanılırdı.
Bu dönemde kadınlar kaşlarına pek bir pakım yaptırmaz. Dağınık kalmasına göz yumar ve aldırmazlar.
80lerin Gelinlik Modası
1980lerde gelinliklerde abartıdan nasibini aldı ve kabardı da kabardı. Kolları, etekleri, duarkları... Heryeri kabardı :) Bunun yanı sıra danteller çok görkemliydi ve işlemeler fazlasıyla abartılı ama aynı zamanda ışıl ışıldı.
80lerin Plaj Modası
1980lerde plajlarda da cesur çizgiler görüyoruz. derin ve yüksek kesimli bikiniler ve mayolar... Bacaklar upuzun ve bedenler biraz fazla kışkırtıcı :) İşte 1980lerde bikiniler...
Veee en canlı ve derin kesimleriyle mayolar ve de fırfırlar...
80lerin Moda İkonları
Bu yılların en gözde mankenleri
Carol Alt,
Christie Brinkley,
Elle McPherson,
Paulina Porizkova,
Gia Carangi,
gibi modellerin yanı sıra
Brooke Shields,
Grace Jones,
Whitney Huston,
Janet Jackson,
Cyndi Lauper, Olivia Newton-John,
Debbie Gibson, Michelle Pfeiffer,
Kim Basinger gibi aktristler
ve Prenses Diana gibi kraliyet ailesinden öne çıkanlar.
Madonna’nın ortaya çıkışıyla moda anlayışında neler değişti? Yüksek belli, kıvrık dar paçalı kot pantolonlar, zımbalı kot montlar, gözleri adeta çekikleştirerek toplanan permalı saçlar ve sürülen koyu bordo rujlar 80’ler genç kız modasının en baskın görüntüsüydü.
İlginizi Çekebilir